Menu Szukaj

Powszechnie wiadomo, że ciemno mięso wspaniale smakuje z żurawiną. Cielęce kotlety w sosie wiśniowym mają podobną formułę.

Składniki

600 g cielęcych kotletów
1 łyżka Vegety Natur
2-3 łyżki oleju
Na sos:
350 g odcedzonych wiśni z kompotu
2 łyżeczki brązowego cukru
50 g masła
1 łyżka Vegety
100 ml czerwonego wina
50 ml wody

Przygotowanie Do tego przepisu wystarczy trochę wyobraźnii

Prosty 4 Osób25 min.

  • 1 Mięso lekko rozbić tłuczkiem, posypać Vegetą Natur, przykryć i zostawić na 30 minut w lodówce.
  • 2 Na roztopionym maśle rozpuścić brązowy cukier, dodać odcedzone wiśnie bez pestek, Vegetę, wodę i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut.
  • 3 Połowę wiśni ostudzić, rozdrobnić w blenderze i wymieszać z duszonymi wiśniami. Dodać wino i krótko podgotować.
  • 4 Na rozgrzanym oleju usmażyć marynowane cielęce kotlety z każdej strony około 6-7 minut.

Porada

Brązowy cukier i masło gotować na małym ogniu aż cukier się skarmelizuje.

Porcja

Ciepłe kotlety podawać z wiśniowym sosem i zieloną sałatą.

Podziel się ze znajomymi

Szanujemy twoją prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. Administratorem jest Podravka Polska Sp. z o.o. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania oraz możliwość zmian ustawień plików cookies znajdują się w Polityce prywatności.

Rodzaje plików cookies: Techniczne

Ustawienia Cookies