Menu Szukaj

Wieprzowe żeberka marynowane na słodko-ostry sposób.

Składniki

300 g świeżych żeberek
Na marynatę:
50 ml białego wina
20 ml sosu sojowego
1 łyżeczka drobno pokrojonego imbiru
1 łyżka skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka cukru
1 ostra papryczka
1 łyżka Vegety

Wykorzystaliśmy

Vegeta Uniwersalna

Vegeta Uniwersalna

Przygotowanie Do tego przepisu wystarczy trochę wyobraźnii

Średnio skomplikowany 2 Osób70 min.

  • 1 Żeberka pokroić na drobne kawałki i zalać marynatą z wina, sosu sojowego, imbiru, skrobi, cukru, Vegety i ostrej papryczki na 2 godziny.
  • 2 Tak przygotowane żeberka razem z marynatom gotować przez godzinę na lekkim ogniu, dobrze przykryte.

Porada

Należy gotować żeberka w dobrze przykrytym naczyniu, aby marynata nie wyparowała.

Porcja

Ugotowane żeberka podać razem z ugotowanym ryżem Podravka.

Podziel się ze znajomymi