Menu Szukaj

Sałatka grecka występuje w niezliczonych wariantach. Z pewnością warto pokusić się o przyrządzenie jej według następującego przepisu. Uszlachetni ona każdą potrawę, ale może również stanowić odrębne danie w czasie letnich upałów.

Składniki

500 g pomidorów
250 g ogórków
150 g cebuli
300 g zielonej papryki
50 g czarnych oliwek bez pestek
200 g sera feta
Sos do sałatki:
5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki octu winnego
1/2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka Vegety posypki

Wykorzystaliśmy

Vegeta 100% Naturalny Wybór do Sałatek

Vegeta 100% Naturalny Wybór do Sałatek

Przygotowanie Do tego przepisu wystarczy trochę wyobraźnii

Prosty 6 Osób30 min.

  • 1 Pomidory i ogórki umyć, cebulę obrać i wszystko pokroić na talarki.
  • 2 Papryki umyć i pokroić na paski, ser w kostki, a oliwki na ćwiartki.
  • 3 Przyprawić mieszanką oliwy z oliwek i octu, posypać oregano i Vegetą posypką. Wszystko dokładnie wymieszać.

Porada

Sałatkę przyprawić tuż przed podaniem.

Porcja

Grecką sałatkę wiejską można podać jako danie główne, ale również jako dodatek do ryb lub grillowanego mięsa.

Podziel się ze znajomymi