Menu Szukaj

Bardzo popularna potrawa, którą można podawać jako przekąskę lub jako samodzielne danie.

Składniki

5 nóżek wieprzowych
750 g wieprzowej głowy i skórek
80 g marchewki
40 g pietruszki
50 g cebuli
10 ziaren pieprzu
3 liście laurowe
3 l wody
50 ml octu
1 łyżka Vegety

Wykorzystaliśmy

Vegeta Uniwersalna

Vegeta Uniwersalna

Przygotowanie Do tego przepisu wystarczy trochę wyobraźnii

Skomplikowany 6 Osób200 min.

  • 1 Wieprzowe nóżki, głowę i skórki dokładnie umyć i oskrobać (nóżki uprzednio naciąć). Marchewkę, pietruszkę i cebulę oczyścić, umyć i pokroić w kostkę.
  • 2 Do dużego garnka wlać zimną wodę i włożyć mięso, sól, ziarna pieprzu, liść laurowy, Vegetę i ocet i gotować ok. 3 godzin na średnim ogniu. Warzywa dodać jak mięso będzie już w połowie miękkie.
  • 3 Gdy mięso będzie gotowe, wyjąć je z wody, oddzielić od kości i pokroić na drobne kawałki. Wodę przecedzić, poczekać aż trochę ostygnie i zebrać tłuszcz z powierzchni.
  • 4 Pokrojone mięso włożyć do płytkiego naczynia, rozłożyć ugotowane warzywa i zalać letnią zupą, w której się mięso gotowało. Pozostawić w chłodnym miejscu, aż płyn stężeje.

Porada

Jeśli lubicie galaretę z mniejszą ilością mięsa lub wyłącznie warzywną, można użyć żelatyny w proszku lub w listkach.

Porcja

Nóżki w galarecie pokroić w kostkę, polać olejem, octem, doprawić pieprzem i podawać z plasterkami cebuli.

Podziel się ze znajomymi

Szanujemy twoją prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. Administratorem jest Podravka Polska Sp. z o.o. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania oraz możliwość zmian ustawień plików cookies znajdują się w Polityce prywatności.

Rodzaje plików cookies: Techniczne

Ustawienia Cookies