główna treść tej strony | główne menu

Przepisy

Czerwona kapusta po czesku

Dobry wojak Szwejk oczarował również zespół kulinarny Vegety. Z Pragi i karczmy “U Kalicha” wróciliśmy pełni wrażeń, z przepisem na tę typową czeską potrawę.

Czas przygotowania 40 min
Trudność Prosto
Wartość energetyczna 233 kcal / 974 kJ
Tabela wartości odżywczych

Składniki

Hungry guy4
1 kg czerwonej kapusty
4 łyżki oleju
1 cebula
kminek
1 łyżka mąki pszennej lub ziemniaczanej
30 g cukru
2-3 łyżki octu winnego
1 łyżka Vegety

Przygotowanie

  1. Czerwoną kapustę pokroić w paski, krótko podgotować w niewielkiej ilości wody i odcedzić.
  2. Na oleju podsmażyć posiekaną cebulę, dodać cukier, kapustę, kminek i Vegetę. Posypać mąką, wymieszać i dusić.
  3. Pod koniec duszenia dodać ocet i doprawić solą wg uznania.

Serwowanie

Kapustę można podawać z puree ziemniaczanym. Jest ona również świetnym dodatkiem do pieczonej kaczki lub innego rodzaju drobiu.

Rada

Z liści kapusty wyciąć grube żyły.

Mała tajemnica

Mąka sprawi, że kapusta będzie bardziej gęsta i smaczniejsza.

Wartości odżywcze

Wartości energetyczne i odżywcze zostały podane dla porcji.

Składnik odżywczy Jednostka miary Ilość RDA (%)
Kobiety* Mężczyźni*
Łącznie białka g 3,87 - -
Łącznie węglowodanów g 26,90 - -
Łącznie tłuszczu g 14,39 - -
Błonnik g 5,57 - -
Cholesterol mg 0,00 - -
Witamina A IU 102,02 3 2
Niacyna mg 1,46 10 7
Witamina C mg 143,89 192 160
Witamina E IU 10,72 49 49
Wapń mg 135,43 14 14
Magnez mg 40,96 14 10
Fosfor mg 115,00 14 14
Potas mg 572,86 15 15

*RDA bazuje na dziennym zapotrzebowaniu dla kobiet 2000 kcal, a dla mężczyzn 2900 kcal, w wieku od 25 do 50 lat. (Źródło danych: DRI reports - Macronutients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D i Podravka d.d.)

Podijeli na:

Strona główna
główna treść tej strony | główne menu