Menu Szukaj

Składniki

50 dag łopatki lub karkówki bez kości
25 dag fasoli białej
25 dag białej kapusty
2 cebule
2 marchewki
pietruszka
kawałek selera
kilka łyżek przecieru pomidorowego
kilka łyżek kwaśnej śmietany (30%)
1-2 łyżki mąki pszennej
tłuszcz do smażenia
kilka ziaren ziela angielskiego
Vegeta
natka pietruszki

Wykorzystaliśmy

Vegeta Uniwersalna

Vegeta Uniwersalna

Przygotowanie Do tego przepisu wystarczy trochę wyobraźnii

Średnio skomplikowany 4 Osób 70 min.

  • 1 Fasolę moczymy całą noc, następnie gotujemy, aż będzie miękka i pozostawiamy w wywarze.
  • 2 Mięso kroimy w kostkę, obtaczamy lekko w mące i obsmażamy, aż się zrumieni. Dodajemy je (razem z tłuszczem ze smażenia) do pokrojonych warzyw, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, doprawiamy Vegetą.
  • 3 Następnie zalewamy wrzątkiem i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu.
  • 4 Kiedy mięso zmięknie, dokładamy fasolę z wodą, w której się gotowała i przecier pomidorowy
  • 5 Zaprawiamy śmietaną i zagotowujemy.
  • 6 Potrawę posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy z chlebem.