Menu Szukaj

Składniki

2,5 l litra wody
700 g surowych żeberek
400 g wędzonych żeberek
300 g wędzonego boczku
3 ząbki czosnku
3 kawałki suszonych borowików
700 g ziemniaków
400 g kiszonej kapusty
Vegeta
1/2 łyżeczki pieprzu
3 łyżeczki suszonego majeranku
1 łyżeczka kminku
3 ziela angielskie
2 liście laurowe

Wykorzystaliśmy

Vegeta Uniwersalna

Vegeta Uniwersalna

Przygotowanie Do tego przepisu wystarczy trochę wyobraźnii

Skomplikowany 4 Osób 140 min.

  • 1 Surowe żeberka opłukać i pokroić na części z 2 żebrami. Włożyć do dużego garnka, wlać zimną wodę, dodać Vegetę i zagotować. Zszumować, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 45 minut pod przykryciem.
  • 2 Wędzone żeberka podzielić na porcje z jednym lub dwoma żeberkami. Dodać do wywaru.
  • 3 Boczek pokroić w kostkę i również dodać do zupy. Doprawić pieprzem i kminkiem, dodać ziele angielskie, liście laurowe oraz czosnek i suszone borowiki. Gotować przez około 20 minut pod przykryciem.
  • 4 Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i gotować przez ok. 20 minut.
  • 5 Kapustę kiszoną odcisnąć i posiekać, dodać do garnka z zupą. Wsypać suszony majeranek, przykryć i gotować przez około 30 minut aż kapusta i mięso będą miękkie.