Menu Szukaj

Składniki

1.5 kg schabu
20 dkg suszonych śliwek
20 dkg suszonych moreli
100 ml żubrówki
majeranek
ząbek czosnku
pieprz
Vegeta
olej do smażenia

Wykorzystaliśmy

Vegeta Uniwersalna

Vegeta Uniwersalna

Przygotowanie Do tego przepisu wystarczy trochę wyobraźnii

Skomplikowany 4 Osób 140 min.

  • 1 Umyty schab natrzyj pieprzem, Vegetą i roztartym czosnkiem. Odstaw w chłodne miejsce na 12 h.
  • 2 Śliwki i morele zalej żubrówką i również odstaw na 12h.
  • 3 W mięsie zrób ostrym nożem głębokie nacięcia. Włóż śliwki i morele.
  • 4 Następnie obsmaż mięso na oleju z każdej strony, aby się ładnie zrumieniło.
  • 5 Obsmażone mięso obtocz w majeranku, przełóż do żaroodpornego naczynia, podlej kilkoma łyżkami wody i wstaw na 1 godzinę do piekarnika (temperatura 180C). Następnie dodaj żubrówkę, w której moczyły się śliwki i morele, zwiększ temperaturę do 190- 200*C. Duś do miękkości jeszcze przez ok. 30-40 min. nie zapominając o podlewaniu mięsa.