Menu Szukaj

Składniki

2kg ziemniaków
3 duże cebule
500g mielonej wieprzowiny
250g mielonej wołowiny
250g wędzonego boczku
1 jajko
1 ząbek czosnku
mąka ziemniaczana
masło klarowane
sól, pieprz
Vegeta

Wykorzystaliśmy

Vegeta Uniwersalna

Vegeta Uniwersalna

Przygotowanie Do tego przepisu wystarczy trochę wyobraźnii

Skomplikowany 4 Osób 70 min.

  • 1 Przesmaż na patelni na klarowanym maśle drobno pokrojone 2 cebule i posiekany czosnek. Wyrób w misce mielone mięsa z jajkiem, dodaj cebulę , czosnek, Vegetę i dokładnie wymieszaj.
  • 2 3/4 ziemniaków zetrzyj na drobnej tarce i odciśnij płyn za pomocą ściereczki lub gazy. Płyn zachowaj, na dnie pojawi się biały osad - skrobia. Pozostałe 1/4 ziemniaków ugotuj, obierz i przeciśnij przez praskę lub utłucz.
  • 3 Wymieszaj starte ziemniaki z ugotowanymi, dodaj skrobię. Masę wyrób dokładnie, powinna mieć konsystencję jak ciasto na kopytka. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj mąkę ziemniaczaną i ponownie wyrób.
  • 4 Ciasto uformuj w wałek. Podziel na kawałki o dowolnej szerokości i nadziej przygotowaną wcześniej masą mięsną.
  • 5 Gotowe kartacze gotuj ok. 40 min we wrzącej wodzie.
  • 6 Przesmaż na złoto na patelni pokrojony w kostkę boczek i trzecią cebulę.
  • 7 Ugotowane kartacze okrasić boczkiem i zrumienioną cebulą.