Menu Szukaj

Składniki

2 golonki wieprzowe
2 nogi wieprzowe
1 duża marchew
1 duża pietruszka
Por
5 kulek ziela angielskiego
3 liście laurowe
Vegeta
łyżeczka pieprzu w ziarenkach
sól do smaku

Wykorzystaliśmy

Vegeta Uniwersalna

Vegeta Uniwersalna

Przygotowanie Do tego przepisu wystarczy trochę wyobraźnii

Prosty 6 Osób 3 min.

  • 1 Golonkę i nogi dokładnie oczyszczamy, myjemy i wkładamy do garnka, dodajemy obrane warzywa i zalewamy całość wodą, której nie ma być więcej jak 5 cm ponad golonki.
  • 2 Wszystko musimy zagotować, zbieramy szum. Jak już przestanie się tworzyć szum dodajemy przyprawy i Vegetę, zmniejszamy palnik na minimum i gotujemy przynajmniej kilka godzin.
  • 3 Galart podobnie jak rosół im dłużej jest gotowany tym jest lepszy.
  • 4 Po tym czasie robimy test czy rosół zgęstnieje. Na zimny talerzyk wlewamy 2 łyżki rosołu i wkładamy do lodówki na 10 minut, jeśli stężeje to znaczy, że już możemy go wyłączyć.
  • 5 Przestudzone mięso kroimy w drobną kosteczkę i układamy w kokilkach, dodajemy pokrojoną w kosteczkę marchewkę z rosołu i jeśli lubicie można dodać jeszcze pietruszkę, natkę pietruszki i ugotowane jajko.