Menu Szukaj

Składniki

2 l wody
1/2 l żuru
700 g ziemniaków
200 g wędzonego boczku + 50 g do podsmażenia
2 cebule
3 ząbki czosnku
kilka suszonych grzybów
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
1/4 łyżeczki majeranku
Vegeta
2 łyżki oleju
3-4 łyżki śmietany 18%

Wykorzystaliśmy

Vegeta Uniwersalna

Vegeta Uniwersalna

Przygotowanie Do tego przepisu wystarczy trochę wyobraźnii

Średnio skomplikowany 4 Osób 70 min.

  • 1 Grzyby namocz przez około godzinę. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj.
  • 2 Rozgrzej olej, a na następnie wrzuć posiekaną cebulę. Podsmaż na małym ogniu, aby cebula się zeszkliła.
  • 3 Do wrzątku włóż ziemniaki, podsmażoną cebulę, boczek pokrojony w paski, liść laurowy, ziele angielskie i namoczone wcześniej grzyby. Gotuj na średnim ogniu.
  • 4 W osobnym naczyniu wymieszaj dokładnie żur z śmietaną, posiekanym czosnkiem.
  • 5 Gdy ziemniaki będą lekko twarde dodawaj żurek do gotującej zupy mieszając.
  • 6 Zupę dopraw Vegetą i majerankiem. Gotuj jeszcze 10-15 minut do miękkości ziemniaków.
  • 7 Pozostałą część boczku pokrój w kostkę i zrumień na patelni. Dodaj do zupy.