Menu Szukaj

Składniki

butelka żurku kujawskiego
0,5 kg ziemniaków
1 cebula
4 laski białej kiełbasy
4 jajka ugotowane na twardo
Wędzona słonina potrzebna na skwarki
2 liście laurowy
ziele angielskie
10 ziarenek czarnego pieprzu
2 łyżki majeranku
Vegeta
sól i pieprz do smaku
mały okrągły chlebek lub bułki

Wykorzystaliśmy

Vegeta Uniwersalna

Vegeta Uniwersalna

Przygotowanie Do tego przepisu wystarczy trochę wyobraźnii

Średnio skomplikowany 4 Osób 50 min.

  • 1 Ziemniaki obieramy, kroimy w kosteczkę, a następnie zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, 10 ziarenek czarnego pieprzu, Vegetę, a następnie gotujemy do momentu aż ziemniaczki będą miękkie.
  • 2 W międzyczasie na rozgrzanej patelni wytapiamy słoninkę oraz przysmażamy pokrojoną białą kiełbaskę dodajemy również posiekaną cebulkę i smażymy do zeszklenia.
  • 3 Gotujemy jajka na twardo, oraz odkrawamy górną część chlebka (lub bułki), tak aby pozostała część była znacznie większa, i właśnie w tej części wydrążamy dziurę.
  • 4 Gdy ziemniaki mamy już ugotowane dodajemy tam przysmażone kiełbaski, cebulkę i wlewamy żurek z butelki. Gotujemy jeszcze chwilę, a także doprawiamy majerankiem, pieprzem, Vegetą. Jeżeli jest za kwaśny dodajemy odrobinę cukru.
  • 5 Tak przyrządzony żurek wlewamy do wydrążonego wcześniej chlebka, a w środek dodajemy również pokrojone w ćwiartki jajko na twardo.

Szanujemy twoją prywatność

Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKO, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Podravka Polska” Sp. z o.o. Twoich danych osobowych w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w Polityce prywatności. Zgodę możesz wycofać poprzez zmianę ustawień.

Rodzaje plików cookies: Techniczne

Ustawienia Cookies