Menu Szukaj

Pełna koloru i smaku zapiekanka z pieczonymi warzywami to idealny pomysł na obiad lub przekąskę.

Składniki

800 g polędwicy wieprzowej (bez kości)
1 opakowanie Vegety marynaty uniwersalnej
4 łyżki oleju
100 ml białego wina
Sałatka:
250 g sałaty
100 g pomidorów cherry
1 ogórek
2 cebule dymki
100 g ciecierzycy z puszki
Sól
Mielony czarny pieprz
4 łyżki oleju
2 łyżki octu

Przygotowanie Do tego przepisu wystarczy trochę wyobraźnii

Średnio skomplikowany 4 Osób90 min.

  • 1 Mięso polać marynatą uniwersalną Vegeta i pozostawić na conajmniej 30 minut.
  • 2 Zamarynowane mięso piec na rozgrzanym oleju na patelni dodając resztę marynaty i białe wino. Przykryć pieczeń pokrywką lub folią aluminiową i piec przez godzinę w temperaturze 200 ° C. Od czasu do czasu przekładać mięso na drugą stronę, odkryć po 40 minutach.
  • 3 Gotową pieczeń można pokroić na ciepło lub na zimno, podawać z sałatką.
  • 4 Pokrojoną sałatę włożyć do miski, dodać pokrojone pomidory, ogórki, cebulę i odsączoną ciecierzycę. Wymieszać, dodać sól, pieprz, olej i ocet. Sałatka jest gotowa.

Porada

Polędwica wieprzowa to idealny gatunek mięsa do pieczenia. Najlepiej piec ją w temperaturze 220°C przez 20 minut, a następnie w temperaturze 180°C przez kolejne 45 minut.

Podziel się ze znajomymi