Menu Szukaj

Danie kiedyś należące do dań dla ubogich obecnie zaliczamy do comfort food. Chociaż w nazwie pojawia się „pie” to, danie to nie zawiera ciasta, lecz młodą wołowinę duszoną z warzywami, otuloną purée ziemniaczanym i zapiekanym na złocisty kolor.

Składniki

1 łyżka oleju
100 g cebuli
500 g mielonej młodej wołowiny
25 g mąki
1 łyżka sosu Worchestershire
1 łyżka ketchupu łagodnego
80 g marchewki
60 g groszku
70 g kukurydzy
1 liść laurowy
1 łyżeczka Vegety
250 ml wody
sól
pieprz
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
30 g sera tartego
Purée:
1 kg ziemniaków
sól
20 g masła
50 ml ciepłego mleka

Wykorzystaliśmy

Vegeta Uniwersalna

Vegeta Uniwersalna

Przygotowanie Do tego przepisu wystarczy trochę wyobraźnii

Średnio skomplikowany 4 Osób80 min.

  • 1 Na rozgrzanym oleju obsmażyć posiekaną cebulę, dodać mięso i krótko podsmażyć.
  • 2 Po dodaniu mąki, dalej smażyć, potem wmieszać worchestershire sos, ketchup, marchewkę pokrojoną w talarki, groszek, kukurydzę, liść laurowy oraz Vegetę. Wszystko zalać wodą i dusić pod przykryciem na lekkim ogniu około 15 minut od czasu do czasu mieszając.
  • 3 Pod koniec duszenia wyjąć liść laurowy, osolić, popieprzyć i dodać posiekaną natkę pietruszki.
  • 4 Ziemniaki obrać, pokroić i ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzić, dodać masło, mleko i zrobić purée.
  • 5 Mięso z warzywami włożyć do posmarowanego olejem żaroodpornego naczynia, na mięso położyć purée ziemniaczane oraz posypać tartym serem.
  • 6 Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C na wysokim poziomie, dopóki purée nie stanie się złociste.

Porada

Purée ziemniaczane można zastosować jako ozdobę korzystając z szprycy dekoracyjnej.

Porcja

Serwować na ciepło z zieloną sałatą.

Podziel się ze znajomymi