Menu Szukaj

Składniki

1,2 kg młodej cielęciny w jednym kawałku (zrazowa młodej cielęciny)
500 ml czerwonego wina
400 g makaronu penne Podravka
1 opakowanie pomidorów krojonych klasycznych Podravka (390g)
200 g korzenia selera
150 g cebuli
150 ml wina prosecco
100 g suszonych śliwek
50 g pancetty lub wędzonego boczku
3 marchewki
4 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
2 liście laurowe
1 łyżka Vegety
czarny pieprz mielony
sól

Wykorzystaliśmy

Vegeta Uniwersalna

Vegeta Uniwersalna

Przygotowanie Do tego przepisu wystarczy trochę wyobraźnii

4 Osób90 min.

  • 1 Mięso nadziewać boczkiem (zostawić kilka plastrów) i czosnkiem, a następnie włożyć do miski, dodać pokrojone cebule, marchewkę, korzeń selera, śliwki i resztę boczku.
  • 2 Całość zalać 300 ml czerwonego wina i wodą (jeśli będzie potrzeba), wstawić na noc do lodówki.
  • 3 Osuszyć zamarynowane mięso i podsmażyć je z każdej strony na rozgrzanym oleju, a następnie odłożyć na bok.
  • 4 W tym samym naczyniu dusić na średnim ogniu zamarynowane warzywa, dolać odrobinę marynaty, dodać pomidory, liść laurowy, zalać resztą wina, włożyć mięso z powrotem i dusić na małym ogniu, aż mięso zmięknie.
  • 5 Doprawić solą, pieprzem i Vegetą. W czasie duszenia można podlewać potrawę wodą. Gotowe mięso pokroić w plastry.
  • 6 Pozostały sos zblendować, dodać do niego prosecco, wymieszać, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.

Porada

Na pašticadę najlepiej nadaje się ligawa, ale ponieważ ten fragment mięsa bardzo długo się gotuje, zazwyczaj używa się górnej części udźca z młodej cielęciny. Danie to powinno być lekko słodkie, więc jeśli nie mamy prosecco, pod koniec gotowania można dodać np. powideł śliwkowych.

Porcja

Pašticadę podawać z ugotowanym makaronem.

Podziel się ze znajomymi