Menu Szukaj

W Słowenii z jęczmienia i suszonego, wędzonego mięsa przyrządzają wyborną gęstą zupę – “ričet”. W naszym wydaniu, zupa jest wzbogacona bardzo zdrową soczewicą. Należy przewidzieć czas potrzebny na moczenie jęczmienia i suszonych borowików, a same gotowanie zupy trwa 40 minut.

Składniki

80 g jęczmienia
100 g zielonej soczewicy
2 łyżki oleju
80 g marchewki
50 g pietruszki
100 g selera
1 ząbek czosnku
2 g suszonych borowików
2 łyżeczki Vegety
130 g pora
1 łyżka sosu Worcestershire
sól
pieprz
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Wykorzystaliśmy

Vegeta Uniwersalna

Vegeta Uniwersalna

Przygotowanie Do tego przepisu wystarczy trochę wyobraźnii

Prosty 4 Osób50 min.

  • 1 Jęczmień moczyć przez noc lub parę godzin przed przyrządzaniem.
  • 2 Na rozgrzanym oleju obsmażyć tartą marchewkę, pietruszkę i seler i posiekany czosnek.
  • 3 Dodać odcedzony jęczmień, moczone i odcedzone borowiki oraz Vegetę. Zalać wodą, aby przykryć składniki i gotować około 20 minut.
  • 4 Dodać ugotowaną i odcedzoną soczewicę, drobno posiekany por i dalej gotować około 10 minut.
  • 5 Pod koniec dodać sos Worcestershire, posolić i doprawić pieprzem.

Porada

Moczenie jęczmienia skraca czas gotowania.

Porcja

Posypać świeżo posiekaną natką pietruszki.

Podziel się ze znajomymi