Menu Szukaj

Składniki

600 g polędwiczek wieprzowych
200 g Ajvaru łagodnego Podravka
150 g roszponki
140 g masła
100 g rukoli
100 ml oliwy z oliwek extra virgin
3 łyżki octu winnego
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka Vegety
pieprz czarny mielony
sól

Wykorzystaliśmy

Vegeta Uniwersalna

Vegeta Uniwersalna

Przygotowanie Do tego przepisu wystarczy trochę wyobraźnii

Prosty 4 Osób30 min.

  • 1 100 g masła wymiesza ć ze szczypiorkiem.
  • 2 Mięso pokroić na medaliony i doprawić pieprzem oraz Vegetą, a następnie posmarować grubo masłem ze szczypiorkiem i odstawić na bok, żeby smaki się przegryzły.
  • 3 Pozostałe masło roztopić na patelni grillowej i smażyć na nim medaliony z każdej strony przez kilka minut.
  • 4 Rukolę i roszponkę delikatnie posolić, po czym polać oliwą oraz octem winnym.
  • 5 Medaliony podawać na sałatach razem z dodatkiem do mięs - pastą warzywną Ajvar.

Porada

Smażąc mięso, należy zawsze je układać najpierw na stronie bez masła, dzięki czemu roztopi się ono na całym medalionie. Dotyczy to smażenia zarówno na grillu, jak i patelni.

Podziel się ze znajomymi