Jeśli nie podoba ci się wyraźny zapach jagnięciny, można marynować mięso w marynacie z soku z jednej cytryny, rozmarynu, tymianku i nieobranymi ząbkami czosnku. Jagnięcinę marynuj minimum 2 do 24 godzin.
Jagnięcina przyprawiona cytryną, prażonymi migdałami to perfekcyjne świąteczne danie.
Składniki
- 1 udziec jagnięcy (1,5-2 kg)
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml oliwy z oliwek
- 250 g cebuli
- 50-100 ml białego wytrawnego wina
- 100 g prażonych posiekanych migdałów
- 1 łyżeczka liści rozmarynu
- 1 łyżka Vegety
Wykorzystaliśmy
Vegeta Uniwersalna
Przygotowanie Do tego przepisu wystarczy trochę wyobraźnii
Prosty 6 Osób180 min.
- 1 Połączyć skórkę z jednej cytryny z posiekanym czosnkiem i 1 łyżką Vegety, natrzeć tak przygotowaną przyprawą jagnięcinę i włożyć do naczynia żaroodpornego.
- 2 Na patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w krążki i dodać do jagnięciny. Dodać około 1/3 filiżanki wody (100 ml), następnie przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku w 180-200 ° C przez około 90 minut.
- 3 Usunąć folię, skropić oliwą i posypać posiekanymi migdałami. Dodać wino i dusić pod przykryciem przez około 20 minut aż pieczeń nabierze złotego koloru.
- 4 Tłuszcz z pieczenia połączyć z cebulą, rozmarynem i gotować, aż sos zgęstnieje.
- 5 Pieczeń jagnięcą polać sosem i podawać z warzywami.
Porada
Na każde 500 g mięsa liczymy 20 minut pieczenia. Jagnięcinę należy często podlewać ciepłą wodą aby była krucha i soczysta.
Znajdź właściwą odpowiedź i rozwiąż quiz!
Nastroje innych uczestników quizu