Menu Szukaj

Jagnięcina przyprawiona cytryną, prażonymi migdałami to perfekcyjne świąteczne danie.

Składniki

1 udziec jagnięcy (1,5-2 kg)
1 łyżeczka skórki z cytryny
2 ząbki czosnku
100 ml oliwy z oliwek
250 g cebuli
50-100 ml białego wytrawnego wina
100 g prażonych posiekanych migdałów
1 łyżeczka liści rozmarynu
1 łyżka Vegety

Wykorzystaliśmy

Vegeta Uniwersalna

Vegeta Uniwersalna

Przygotowanie Do tego przepisu wystarczy trochę wyobraźnii

Prosty 6 Osób180 min.

  • 1 Połączyć skórkę z jednej cytryny z posiekanym czosnkiem i 1 łyżką Vegety, natrzeć tak przygotowaną przyprawą jagnięcinę i włożyć do naczynia żaroodpornego.
  • 2 Na patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w krążki i dodać do jagnięciny. Dodać około 1/3 filiżanki wody (100 ml), następnie przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku w 180-200 ° C przez około 90 minut.
  • 3 Usunąć folię, skropić oliwą i posypać posiekanymi migdałami. Dodać wino i dusić pod przykryciem przez około 20 minut aż pieczeń nabierze złotego koloru.
  • 4 Tłuszcz z pieczenia połączyć z cebulą, rozmarynem i gotować, aż sos zgęstnieje.
  • 5 Pieczeń jagnięcą polać sosem i podawać z warzywami.

Porada

Na każde 500 g mięsa liczymy 20 minut pieczenia. Jagnięcinę należy często podlewać ciepłą wodą aby była krucha i soczysta.

Jeśli nie podoba ci się wyraźny zapach jagnięciny, można marynować mięso w marynacie z soku z jednej cytryny, rozmarynu, tymianku i nieobranymi ząbkami czosnku. Jagnięcinę marynuj minimum 2 do 24 godzin.

Podziel się ze znajomymi

Szanujemy twoją prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. Administratorem jest Podravka Polska Sp. z o.o. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania oraz możliwość zmian ustawień plików cookies znajdują się w Polityce prywatności.

Rodzaje plików cookies: Techniczne

Ustawienia Cookies