Menu Szukaj

Mnóstwo świeżych ziół to cecha charakterystyczna kuchni belgijskiej, a można się o tym przekonać wypróbowując następujący przepis…

Składniki

30 g masła
300 g marchewki
450 g pora (biała część)
10 małych białych cebulek
1 kg kurczaka (udko, nóżka, pierś)
1 łyżka Vegety
świeży mielony pieprz
1 pęczek natki pietruszki
1 gałązka świeżego tymianku
1 gałązka świeżego estragonu
liść laurowy
300 ml wody
450 g mrożonego groszku
200 g brokułów

Wykorzystaliśmy

Vegeta Uniwersalna

Vegeta Uniwersalna

Przygotowanie Do tego przepisu wystarczy trochę wyobraźnii

Średnio skomplikowany 6 Osób60 min.

  • 1 Masło rozpuścić, dodać marchewkę i por pokrojone w talarki, cebulki i krótko poddusić.
  • 2 Mięso z kurczaka pokroić na kawałki, posypać Vegetą i pieprzem i rozłożyć na warzywach.
  • 3 Świeżą natkę pietruszki, tymianek, estragon i liść laurowy związać nitką w pęczek i dodać do mięsa i warzyw. Zalać wodą dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu przez ok. 20 minut. Od czasu do czasu potrząsnąć naczyniem.
  • 4 Dodać groszek, brokuły podzielona na różyczki i dusić przez jeszcze 20 minut.

Porada

Potrawę można zagęścić dodając łyżkę mąki ziemniaczanej rozrobionej uprzednio w niewielkiej ilości wody.

Porcja

Kurczaka podawać na ciepło z warzywami.

Podziel się ze znajomymi