Menu Szukaj

Składniki

300 g komosy ryżowej
200 g ugotowanych obranych krewetek
250 g pomidorków cherry
1 łyżka koncentratu pomidorowego Podravka
1 cebula (80 g)
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
1 łyżka cukru
1 kostka drobiowa Vegeta
2 łyżki posiekanych świeżych liści oregano
80 ml białego wina
60 ml oliwy z oliwek

Przygotowanie Do tego przepisu wystarczy trochę wyobraźnii

Średnio skomplikowany 4 Osób30 min.

  • 1 Pomidorki cherry kroimy na połówki, układamy je na brytfance przekrojoną stroną do dołu, skrapiamy 1 łyżeczką oliwy z oliwek, lekko solimy i posypujemy cukrem. Pomidorki pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 160°C, aż zrobią się miękkie.
  • 2 Na głębokiej patelni, na średnim ogniu rozgrzewamy pozostałą oliwę z oliwek. Wrzucamy posiekaną cebulę i podsmażamy 3-4 minuty, aż zmięknie. Dodajemy drobno posiekany czosnek i papryczkę chili, dusimy aż zmiękną.
  • 3 Dodajemy komosę, koncentrat pomidorowy, białe wino i wszystko mieszamy. Dusimy przez minutę, dolewamy około 500 ml wody, dodajemy kostkę rosołową i dusimy ok. 20 minut, aż komosa się ugotuje. Mieszamy od czasu do czasu.
  • 4 Dodajemy ugotowane krewetki, następnie upieczone pomidorki cherry i połowę porcji posiekanego oregano. Dodajemy sól i pieprz według uznania.
  • 5 Gotowe danie posypujemy pozostałym oregano.

Porada

Zamiast koncentratu pomidorowego można użyć 3 łyżek przecieru pomidorowego Podravka.

Podziel się ze znajomymi