Menu Szukaj

Kulinarny zespół Vegety dostosował ten tradycyjny przepis do zasad nowoczesnej i zdrowej kuchni europejskiej.

Składniki

2 kg cielęciny
4 łyżki oleju
60 g wędzonego boczku
2 ząbki czosnku
pietruszka
sól
pieprz
2 kg ziemniaków
1 łyżka Vegety

Wykorzystaliśmy

Vegeta Uniwersalna

Vegeta Uniwersalna

Przygotowanie Do tego przepisu wystarczy trochę wyobraźnii

Średnio skomplikowany 8 Osób110 min.

  • 1 Boczek, pietruszkę i czosnek drobno pokroić, dodać Vegetę, odrobinę soku cytrynowego i wszystko razem dokładnie wymieszać.
  • 2 Mięso uformować w wielki kotlet, rozbić go tłuczkiem, posolić i posypać pieprzem. Posmarować przygotowaną mieszanką, zawinąć w roladę i związać sznurkiem.
  • 3 Na blasze posmarowanej olejem ułożyć ziemniaki pokrojone na grubsze plasterki, posolić, posypać pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać.
  • 4 Na przygotowane ziemniaki położyć mięsną roladę i wszystko dobrze przykryć folią aluminiową.
  • 5 Blachę włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 1,5 godziny. Kiedy rolada będzie prawie upieczona należy ją obrócić, podlać odrobiną wody i przykrytą piec do zupełnej miękkości.

Porada

Cielęcinę można zastąpić jagnięciną albo wieprzowiną.

Porcja

Z upieczonej rolady zdjąć sznurek, pokroić w plastry i podawać razem z ziemniakami i zieloną sałatą.

Podziel się ze znajomymi