Menu Szukaj

Składniki

700 g filetów z morszczuka (świeżych lub mrożonych)
sok z 1 cytryny
3 ząbki czosnku
150 g młodej cebuli
50 g czarnych oliwek
150 ml białego wina
1 opakowanie przecieru pomidorowego Podravka 500g
1 łyżka Vegety Śródziemnomorskiej
300 g kaszy kukurydzianej
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli

Wykorzystaliśmy

Vegeta Uniwersalna

Vegeta Uniwersalna

Przygotowanie Do tego przepisu wystarczy trochę wyobraźnii

Średnio skomplikowany 4 Osób40 min.

  • 1 Filety pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić Vegetą i skropić sokiem z cytryny, a następnie podsmażyć z obu stron i zdjąć z patelni.
  • 2 Na tym samym tłuszczu podsmażyć drobno posiekany czosnek, cebulę i oliwki. Zalać wszystko winem, zostawić do zredukowania, po czym dodać przecier pomidorowy.
  • 3 Całość dusić na małym ogniu, dolewając co jakiś czas wody, jeśli będzie taka potrzeba.
  • 4 Przygotować palentę: kaszę kukurydzianą wsypać do osolonego wrzątku (1,2 l) i zagotować, ciągle mieszając, a po doprowadzeniu do wrzenia gotować jeszcze przez 10 min. Na koniec dodać oliwę z oliwek.
  • 5 Morszczuka podawać na ciepło z palentą.

Porada

Na ugotowaną palentę można położyć kawałki twardego sera żółtego lub innego tartego, który powoli się topiąc, wypełni palentę aromatem.

Podziel się ze znajomymi