Menu Szukaj

Składniki

700 g filetów z morszczuka (świeżych lub mrożonych)
sok z 1 cytryny
3 ząbki czosnku
150 g młodej cebuli
50 g czarnych oliwek
150 ml białego wina
1 opakowanie przecieru pomidorowego Podravka 500g
1 łyżka Vegety Śródziemnomorskiej
300 g kaszy kukurydzianej
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli

Wykorzystaliśmy

Vegeta Uniwersalna

Vegeta Uniwersalna

Przygotowanie Do tego przepisu wystarczy trochę wyobraźnii

Średnio skomplikowany 4 Osób40 min.

  • 1 Filety pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić Vegetą i skropić sokiem z cytryny, a następnie podsmażyć z obu stron i zdjąć z patelni.
  • 2 Na tym samym tłuszczu podsmażyć drobno posiekany czosnek, cebulę i oliwki. Zalać wszystko winem, zostawić do zredukowania, po czym dodać przecier pomidorowy.
  • 3 Całość dusić na małym ogniu, dolewając co jakiś czas wody, jeśli będzie taka potrzeba.
  • 4 Przygotować palentę: kaszę kukurydzianą wsypać do osolonego wrzątku (1,2 l) i zagotować, ciągle mieszając, a po doprowadzeniu do wrzenia gotować jeszcze przez 10 min. Na koniec dodać oliwę z oliwek.
  • 5 Morszczuka podawać na ciepło z palentą.

Porada

Na ugotowaną palentę można położyć kawałki twardego sera żółtego lub innego tartego, który powoli się topiąc, wypełni palentę aromatem.

Podziel się ze znajomymi

Szanujemy twoją prywatność

Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKO, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Podravka Polska” Sp. z o.o. Twoich danych osobowych w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w Polityce prywatności. Zgodę możesz wycofać poprzez zmianę ustawień.

Rodzaje plików cookies: Techniczne

Ustawienia Cookies