Menu Szukaj

Nic nie smakuje tak dobrze jak chrupiące, pieczone ziemniaki prosto z piekarnika - to tradycyjne danie w najlepszym wydaniu.

Składniki

około 1 kg ziemniaków
4 łyżki oleju do smażenia
20 g plastrów boczku lub boczku pancetta
15 g Vegety do dań z ziemniaków
1 łyżka posiekanego szczypiorku

Przygotowanie Do tego przepisu wystarczy trochę wyobraźnii

Prosty 4 Osób55 min.

  • 1 Ziemniaki pokroić na ćwiartki i lekko osuszyć.
  • 2 Przygotować duży arkusz papieru do pieczenia, ułożyć na nim ziemniaki i polać je olejem.
  • 3 Na ziemniakach ułożyć plastry boczku i całość włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 ° C. Piec około 45 minut, aż staną się złote i chrupiące.
  • 4 Ziemniaki posypać przyprawą Vegetą do dań z ziemniaków, posypać posiekanym szczypiorkiem. Ziemniaki mogą być dodatkiem do dania głównego, idealnie smakują z mięsem.

Porada

Potrawę możesz też przygotować z pokrojonych na cienko plasterków ziemniaków, będą jeszcze bardziej chrupiące. Czas pieczenia można skrócić wstępnie podgotowując ziemniaki. Wchłoną one wtedy mniej tłuszczu podczas pieczenia i danie będzie lżejsze.

Podziel się ze znajomymi

Szanujemy twoją prywatność

Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKO, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Podravka Polska” Sp. z o.o. Twoich danych osobowych w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w Polityce prywatności. Zgodę możesz wycofać poprzez zmianę ustawień.

Rodzaje plików cookies: Techniczne

Ustawienia Cookies