Menu Szukaj

Zapraszamy na wspaniałe soczyste piersi z kurczaka w parze z szałwią i tymiankiem, pieczone z ziemniakami.

Składniki

1,2 kg ziemniaków
2 całe piersi z kurczaka (500 g)
1 opakowanie Vegety do złocistego kurczaka
3 łyżki (50 g) masla
50 ml białego wina
40 ml oliwy z oliwek
Sól
Mielony czarny pieprz
Gałązki świeżego tymianku
1 czerwona papryka chili
Kilkanaście świeżych liści szałwii

Przygotowanie Do tego przepisu wystarczy trochę wyobraźnii

Prosty 6 Osób85 min.

  • 1 Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki. Dodać sól do garnka z wrzącą wodą, gotować ziemniaki przez 10 minut i odcedzić na sitku.
  • 2 Natrzeć piersi kurczaka Vegetą do Złocistego kurczaka ze wszystkich stron i umieścić w naczyniu do pieczenia, skórą do góry. Piersi z kurczaka obłożyć dookoła ziemniakami.
  • 3 Rozpuścić masło, polać kurczaka, wlać białe wino i oliwę z oliwek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać kilka gałązek świeżego tymianku, drobno posiekaną papryczkę chilli i listki szałwii.
  • 4 Piec w średnio gorącym piekarniku w temperaturze 400/200°C przez około 50 do 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstaw piersi z kurczaka na 10 minut.
  • 5 Piersi z kurczaka pokroić i podawać z pieczonymi ziemniakami.

Porada

Do podlewania kurczaka białe wino można zastąpić cydrem.

Podziel się ze znajomymi

Szanujemy twoją prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. Administratorem jest Podravka Polska Sp. z o.o. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania oraz możliwość zmian ustawień plików cookies znajdują się w Polityce prywatności.

Rodzaje plików cookies: Techniczne

Ustawienia Cookies