Menu Szukaj

Składniki

Składniki na ciasto
1 kg mąki luksusowej
10 g drożdży instant
20 ml oliwy z oliwek extra virgin
1 łyżka soli
Składniki na farsz
500 g cebuli
1 puszka pomidorów całych bez skórki Podravka (400 g)
230 g sardynek w oleju roślinnym
50 ml białego wina
100 ml oliwy z oliwek extra virgin
1 łyżka Vegety
czarny pieprz mielony

Wykorzystaliśmy

Vegeta Uniwersalna

Vegeta Uniwersalna

Przygotowanie Do tego przepisu wystarczy trochę wyobraźnii

Średnio skomplikowany 4 Osób110 min.

  • 1 Z mąki, soli, drożdży, oliwy i letniej wody (550–600 ml) ugnieść gładkie ciasto, po czym odstawić na mniej więcej godzinę do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).
  • 2 W międzyczasie podsmażyć na oliwie cebulę pokrojoną w plastry. Kiedy zmięknie, dodać uprzednio rozgniecione pomidory, podlać odrobiną wina, doprawić pieprzem i Vegetą. Dusić wszystko na małym ogniu, a kiedy farsz będzie gotowy, odstawić do wystygnięcia.
  • 3 Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, podzielić je na dwie części, a następnie rozwałkować każdą na grubość 1½ cm. Jedną warstwę rozłożyć na naoliwionej blaszce, tak by ciasto wystawało ponad brzegi blaszki.
  • 4 Na spód wyłożyć przygotowane nadzienie, a na nim sardynki. Przykryć wszystko drugą połówką ciasta. Brzegi ze spodu ciasta zawinąć wokół brzegów górnej warstwy.
  • 5 Na koniec wierzch ciasta posmarować oliwą z oliwek i nakłuć widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30–35 min.

Porada

Ciasto można zrobić również z mąki razowej, wtedy pogacza wzbogaci się o żelazo, wapń i błonnik.

Podziel się ze znajomymi

Szanujemy twoją prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. Administratorem jest Podravka Polska Sp. z o.o. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania oraz możliwość zmian ustawień plików cookies znajdują się w Polityce prywatności.

Rodzaje plików cookies: Techniczne

Ustawienia Cookies