Menu Szukaj

Składniki

600 g polędwicy wieprzowej
100 g cebuli
1 opakowanie pomidorów krojonych klasycznych Podravka (390 g)
200 ml wody
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek ekstra virgin
1 łyżka posiekanej kolendry
1 łyżka Vegety
sól
pieprz

Wykorzystaliśmy

Vegeta Uniwersalna

Vegeta Uniwersalna

Przygotowanie Do tego przepisu wystarczy trochę wyobraźnii

Średnio skomplikowany 4 Osób30 min.

  • 1 Polędwicę wieprzową kroimy na plastry o grubości ok. 1,5 – 2 cm, a następnie układamy je na rozgrzanej oliwie z oliwek na patelni wraz z pokrojoną w plastry cebulą. Smażymy, aż mięso uzyska złoty kolor, a cebula zrobi się miękka.
  • 2 Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy przez chwilę.
  • 3 Dodajemy pomidory krojone, wodę, 1 łyżkę Vegety i dusimy na małym ogniu ok. 10 minut.
  • 4 Danie zdejmujemy z ognia, posypujemy posiekaną kolendrą i podajemy z ugotowanym ryżem. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania.

Porada

Aby wydobyć pełniejszy aromat mięsa i cebuli podczas smażenia możemy podlać je odrobiną białego wina.

Podziel się ze znajomymi