Składniki
- 400 g ryżu arborio Podravka
- 250 g oczyszczonych krewetek z ogonkami
- 150 ml białego wina
- 150 g cukinii
- 50 ml oliwy z oliwek extra virgin
- 50 ml śmietany do gotowania
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki kaparów
- 2 łyżeczki Vegety Śródziemnomorskiej
- czarny pieprz mielony
- sól
Przygotowanie Do tego przepisu wystarczy trochę wyobraźnii
Prosty 4 Osób30 min.
- 1 Na rozgrzanej oliwie podsmażyć uprzednio oczyszczone i doprawione Vegetą krewetki.
- 2 Kiedy będą gotowe, dodać drobno posiekane kapary i czosnek, wszystko podsmażyć i podlać białym winem, zredukować, a następnie dodać ryż. Gdy ryż się zeszkli, podlać go wodą, doprawić solą oraz pieprzem i kontynuować gotowanie. W czasie gotowania podlewać ryż od czasu do czasu, a na sam koniec dodać cukinię pokrojoną w cienkie paski.
- 3 Kiedy danie będzie gotowe, dodać śmietanę, tak żeby risotto nabrało kremowej konsystencji.
Porada
Ryż arborio podczas gotowania wydziela dużo skrobi, co zagęszcza potrawę. Z tego powodu należy dodać tylko tyle śmietany, ile potrzeba, inaczej zdominuje ona smak potrawy.
Znajdź właściwą odpowiedź i rozwiąż quiz!
Nastroje innych uczestników quizu