Menu Szukaj

Składniki

400 g ryżu arborio Podravka
250 g oczyszczonych krewetek z ogonkami
150 ml białego wina
150 g cukinii
50 ml oliwy z oliwek extra virgin
50 ml śmietany do gotowania
4 ząbki czosnku
2 łyżki kaparów
2 łyżeczki Vegety Śródziemnomorskiej
czarny pieprz mielony
sól

Przygotowanie Do tego przepisu wystarczy trochę wyobraźnii

Prosty 4 Osób30 min.

  • 1 Na rozgrzanej oliwie podsmażyć uprzednio oczyszczone i doprawione Vegetą krewetki.
  • 2 Kiedy będą gotowe, dodać drobno posiekane kapary i czosnek, wszystko podsmażyć i podlać białym winem, zredukować, a następnie dodać ryż. Gdy ryż się zeszkli, podlać go wodą, doprawić solą oraz pieprzem i kontynuować gotowanie. W czasie gotowania podlewać ryż od czasu do czasu, a na sam koniec dodać cukinię pokrojoną w cienkie paski.
  • 3 Kiedy danie będzie gotowe, dodać śmietanę, tak żeby risotto nabrało kremowej konsystencji.

Porada

Ryż arborio podczas gotowania wydziela dużo skrobi, co zagęszcza potrawę. Z tego powodu należy dodać tylko tyle śmietany, ile potrzeba, inaczej zdominuje ona smak potrawy.

Podziel się ze znajomymi

Szanujemy twoją prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. Administratorem jest Podravka Polska Sp. z o.o. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania oraz możliwość zmian ustawień plików cookies znajdują się w Polityce prywatności.

Rodzaje plików cookies: Techniczne

Ustawienia Cookies