Menu Profil Szukaj

Składniki

4 filety z dorsza (ok. 600 g)
cebula (80 g)
1 ząbek czosnku
100 ml czerwonego wina
1 łyżeczka Vegety Śródziemnomorskiej
1 łyżka kaparów
4 łyżki oleju
1 puszka pomidorów krojonych Podravka (400 g)
Sól
pieprz
Składniki na polentę
200 g mąki kukurydzianej
800 ml wody
20 g masła
sól

Wykorzystaliśmy

Vegeta Śródziemnomorska

Vegeta Śródziemnomorska

Przygotowanie Do tego przepisu wystarczy trochę wyobraźnii

Średnio skomplikowany 4 Osób35 min.

  • 1 Filety z dorsza doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy je na rozgrzanym oleju, po czym zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok.
  • 2 Następnie podsmażamy cebule, czosnek przeciśnięty przez praskę, pomidory krojone Podravka i posiekane kapary. Zalewamy winem i doprawiamy Vegetą Śródziemnomorską. Wszystko dusimy przez kilka minut. Do sosu dodajemy rybę i krótko dusimy.
  • 3 Przygotowanie polenty: do osolonego wrzątku wrzucamy masło i powoli wsypujemy mąkę kukurydziana. Gotujemy około 10 minut na małym ogniu, cały czas mieszając.
  • 4 Rybę w sosie podajemy z polentą i posypujemy kaparami.

Porada

W daniu doskonale sprawdzą się również pomidory krojone Podravka z dodtkami, np. z bazylią i oregano lub z oliwą i czosnkiem. Danią nabiorą dodatkowo intensywniejszego smaku i aromatu.

Podziel się ze znajomymi