Menu Szukaj

Fani lasagne będą zachwyceni pysznym i aromatycznym daniem przygotowanym już w pół godziny.

Składniki

3 łyżki oliwy z oliwek
120 g cebuli
2 ząbki czosnku
200 g papryki czerwonej
1 łyżeczka oregano
1 puszka krojonych pomidorów Podravce (400 g)
200 ml przecieru pomidorowego Podravka
12 plastrów makaronowych lasagne
350 g szynki drobiowej z indyka
150 g serka mascarpone
300 ml śmietany
¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Sól
Masło
30 g sera
1 łyżka Vegety

Wykorzystaliśmy

Vegeta Uniwersalna

Vegeta Uniwersalna

Przygotowanie Do tego przepisu wystarczy trochę wyobraźnii

Prosty 6 Osób35 min.

  • 1 Posiekaną drobno cebulę i pokrojone papryki smażyć na patelni przez 2-3 minuty.
  • 2 Dodać posiekany czosnek i mieszać aż zacznie pachnieć. Dodać krojone pomidory Podravka, oregano, łyżkę Vegety, pieprz i gotować na średnim ogniu przez 2-3 minuty.
  • 3 Natępnie dodać przecier pomidorowy Podravka , wymieszać i zdjąć z ognia. Ser mascarpone wymieszaj ze śmietaną.
  • 4 Pokroić drobno szynkę. Włożyć jeden płat ciasta lasagne do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem. Na cieście rozprowadzić jedną trzecią: masy serowej mascarpone, pomidorów, a następnie posypać pokrojoną szynką.
  • 5 Powtórzyć to wykorzystując resztę składników i pozostałe płaty lasagne. Ostatni płat ciasta powinien być na wierzchu.
  • 6 Na koniec posypać lasagne startym parmezanem. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 220 ° C przez 20 minut. Podawać na ciepło.

Porada

Zamiast serka mascarpone można użyć dowolnego innego białego sera.

Podziel się ze znajomymi