Menu Szukaj

Shoarma oznacza farsz zawijany w liście kiszonej kapusty lub liście winogron. Zazwyczaj podaje się takie „zawijasy” z purée z ziemniaków albo z domowym chlebem. W Chorwacji zazwyczaj je się je po sylwestrowym świętowaniu.

Składniki

1 kiszona kapusta (1 kg)
300 g pokrojonej kiszonej kapusty
500 g żeberek
2 liście laurowe
1 łyżka pieprzu w ziarenkach
3 łyżki oleju
1 łyżka mąki TYP 550
300 ml wody
1 łyżka koncentratu pomidorowego Podravka
Składniki na farsz:
1 łyżka oleju
200 g cebuli
30 g drobno pokrojonej szynki parmeńskiej
600 g mielonej wołowiny
200 g mielonej wieprzowiny
4 ząbki czosnku
1 jajko
80 g ryżu
100 ml wody
1 łyżeczka czerwonej mielonej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka Vegety

Wykorzystaliśmy

Vegeta Uniwersalna

Vegeta Uniwersalna

Przygotowanie Do tego przepisu wystarczy trochę wyobraźnii

Skomplikowany 4 Osób180 min.

  • 1 Na łyżce oleju usmażyć drobno pokrojoną cebulę i szynkę parmeńską.
  • 2 Mięso, zgnieciony czosnek, jajko, ryż, wodę, mieloną paprykę, pieprz, Vegetę i sól dokładnie wymieszać.
  • 3 Liście kapusty oddzielić od głąba, odkroić grube końcówki i wypłukać.
  • 4 Do przygotowanych liści kiszonej kapusty włożyć farsz, zawinąć i końcówki dobrze przycisnąć do wewnątrz.
  • 5 Połowę pokrojonej kapusty rozłożyć na dnie garnka, na nim położyć mięso, przygotowane zawijasy z kapusty i farszu, dodać liście laurowe, pieprz ziarnisty i wszystko przykryć pozostałą pokrojoną kapustą.
  • 6 Wszystko zalać wodą, aby kapusta była przykryta i gotować na wolnym ogniu około 2 godziny.
  • 7 Na oleju usmażyć mąkę aż nabierze jasnobrązowego koloru.
  • 8 Nieprzestając mieszać, dodać mieloną paprykę, koncentrat pomidorowy i wodę.
  • 9 Następnie to wszystko wlać do shoarmy.

Porcja

Shoarmę podawać z ugotowanymi ziemniakami.

Podziel się ze znajomymi