Menu Szukaj

Składniki

2 łyżki oliwy z oliwek ekstra virgin
1 por (100 g)
1 marchewka (80 g)
1/2 łyżeczki posiekanego rozmarynu
1 łyżka koncentratu pomidorowego Podravka
1 opakowanie pomidorów krojonych Podravka z ziołami prowansalskimi (390 g)
2 puszki czerwonej fasoli (800 g)
8 pomidorków cherry (podsmażonych)
4 plastry pancetty lub wędzonego boczku
1 łyżka Vegety

Wykorzystaliśmy

Vegeta Uniwersalna

Vegeta Uniwersalna

Przygotowanie Do tego przepisu wystarczy trochę wyobraźnii

Średnio skomplikowany 4 Osób30 min.

  • 1 Posiekanego pora, startą marchewkę i rozmaryn podsmażyć na rozgrzanej oliwie, na małym ogniu, aż zmięknie (od czasu do czasu mieszając). Dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy przez minutę.
  • 2 Następnie dodajemy pomidory krojone, podlewamy odrobiną wody i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 10 minut, po czym wrzucamy czerwoną fasolę i zalewamy wodą (ok. 800 ml) oraz doprawiamy łyżką Vegety. Gotujemy kolejne 5 minut, a następnie zostawiamy do ostygnięcia.
  • 3 Odlewamy dwie filiżanki wywaru z warzywami i miksujemy, po czym wlewamy z powrotem do garnka i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
  • 4 Pancettę kroimy w paski (lub w kostkę) i podsmażamy, aż się zarumieni.
  • 5 Zupę podajemy na gorąco udekorowaną podsmażoną pancettą i pomidorami.

Porada

Gęstość zupy zależy od tego ile wywaru zmiksujemy.

Podziel się ze znajomymi