Menu Szukaj

Żeberka wołowe, marynowane lub z odrobiną miodu czy syropu klonowego, z kiszoną kapustą i marynowaną jalapenos to rozgrzewające danie polecane w mroźne zimowe dni.

Składniki

1,6 kg żeberek
2 marynaty czosnkowe Vegeta
3 łyżki oleju
800 g kiszonej kapusty
1 wołowa kostka rosołowa Vegeta
25 ml oleju
2 suszone liście laurowe
2 marynowane papryczki jalapenos
Sól
Mielony czarny pieprz

Przygotowanie Do tego przepisu wystarczy trochę wyobraźnii

Średnio skomplikowany 6 Osób180 min.

  • 1 Żeberka wołowe przyprawić marynatą czosnkową Vegeta i olejem, zawinąć w folię aluminiową i połozyć na tacce do pieczenia. Odstawić na około 30 minut. Piec powoli w piekarniku w temperaturze 160 ° C przez 2,5 godziny.
  • 2 Kapustę wypłukać, włożyć do garnka z wrzącą wodą z jednąkostką wołową Vegeta. Gotować przez 40 minut. Odcedzic kapustę, dodać olej, liść laurowy i drobno posiekaną jalapeno, doprawić solą i pieprzem do smaku, wymieszać. Na żeberka wyłożyć kiszoną kapustę ponownie włożyc do piekarnika i piec przez kolejne 15 do 20 minut.

Porada

Żeberka przed pieczeniem można posmarować miodem lub syropem klonowym dla uzyskania pięknego złotego koloru.

Podziel się ze znajomymi