Menu Szukaj

Zupy-krem są bardzo smaczne, szczególnie ta lekka zupa z cukinii. Lekko zagęszczona może być podawana jako sos.

Składniki

600 g cukinii
300 g ziemniaków
80 g cebuli
1-2 ząbki czosnku
100 ml śmietany do zup
1,5 l wody
2 łyżki masła
2-3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka Vegety

Wykorzystaliśmy

Vegeta Uniwersalna

Vegeta Uniwersalna

Przygotowanie Do tego przepisu wystarczy trochę wyobraźnii

Średnio skomplikowany 6 Osób40 min.

  • 1 Masło rozgrzać i zeszklić na nim poszatkowaną cebulę. Następnie dodać pokrojoną cukinię i chwilę dusić razem.
  • 2 Dodać pokrojone ziemniaki, 1 l wody, Vegetę i gotować przez ok. 20 minut.
  • 3 Na końcu dodać przeciśnięty czosnek.
  • 4 Rozdrobnić ugotowane warzywa, dodać pozostałą wodę, śmietanę i sok z cytryny i jeszcze chwilę gotować razem.

Porada

Do zupy zamiast soku z cytryny można dodać parę kropli octu basamicznego.

Porcja

Zupę krem z cukinii można podawać z pokrojonym w kostkę serem mozarella.

Podziel się ze znajomymi