Menu Szukaj

To bardzo nietypowe ale wyrafinowane danie można podać na świątecznym stole jako przystawkę lub danie główne.

Składniki

800 g filetu wieprzowego
400 g moreli z kompotu
2 łyżeczki Vegety W Smak Do Wieprzowiny
100 g masła
1 jajko
świeżozmielony kolorowy pieprz
100 ml słodkiej śmietany
50 ml winiaku
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżeczka Vegety

Wykorzystaliśmy

Vegeta Uniwersalna

Vegeta Uniwersalna

Przygotowanie Do tego przepisu wystarczy trochę wyobraźnii

Skomplikowany 4 Osób80 min.

  • 1 Mięso oczyścić z żyłek, nasmarować Vegetą W Smak Do Wieprzowiny i zostawić, aby się marynowało przez około 30 minut.
  • 2 Na 50 g masła usmażyć mięso z obu stron, polać go winiakiem, podpalić i zdjąć z ognia.
  • 3 Odcedzić 250 g moreli z kompotu. Ciasto francuskie rozciągnąć w kształt prostokąta, ale zwrócić uwagę, aby nie było zbyt cienkie.
  • 4 Na nim rozłożyć połowę moreli, ostudzone mięso, a na to drugą część moreli.
  • 5 Krawędzie ciasta nasmarować jajkiem i przykryć nimi mięso. Na cieście zrobić dziurki w widelcem w kilku miejscach, również posmarować jajkiem i posypać sezamem.
  • 6 Piec w piekarniku w temperaturze ok. 185 stopni przez 30 minut.
  • 7 Na pozostałym maśle usmażyć resztę moreli z kompotu, dodać Vegetę i pieprz i wszystko razem dusić około 5 minut.
  • 8 Morele należy przecisnąć przez sitko, dodać słodką śmietanę i wszystko razem przegotować. Jeżeli jest taka potrzeba, to do sosu można dodać 50 ml wody.

Porada

Przed pokrojeniem zostawić mięso 10 minut.

Porcja

Pieczone mięso pokroić na kawałki, podać razem z ugotowanym ryżem i sosem z moreli.

Ciasto należy nakłuć przed pieczeniem, aby później przepuściło nadmiar wody, a jednocześnie zostało chrupiące.

Podziel się ze znajomymi