Menu Szukaj

Podróżując po Słowenii zauważyliśmy dużo hodowli grzybów. W jednej z nich, pod nazwą “Jelenov greben”, zachwyceni bogactwem hodowanych grzybów, stworzyliśmy ten oto przepis na wyborny gulasz z grzybów.

Składniki

600 g grzybów (pieczarek, boczniaków, kurek, borowików)
10 g suszonych borowików
3 łyżki oleju
40 g wędzonego boczku
1 cebula
2 marchewki
seler naciowy
natka pietruszki
pieprz
sól
liść laurowy
majeranek
tymianek
3 ząbki czosnku
100 ml śmietany
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
ocet winny
200 g ziemniaków
1 łyżka Vegety

Wykorzystaliśmy

Vegeta Uniwersalna

Vegeta Uniwersalna

Przygotowanie Do tego przepisu wystarczy trochę wyobraźnii

Średnio skomplikowany 4 Osób45 min.

  • 1 Grzyby oczyścić, opłukać i pokroić na duże kawałki. Boczek pokroić w drobną kostkę, marchewkę w krążki, a cebulę drobno posiekać.
  • 2 Na rozgrzanym oleju obsmażyć boczek i cebulę, dodać marchewkę i dalej smażyć. Następnie dodać suszone borowiki i inne grzyby. Dokładnie obsmażyć, posypać Vegetą i dusić podlewając gorącą wodą.
  • 3 Kiedy grzyby będą na wpół miękkie, dodać liść laurowy, seler naciowy, majeranek, posolić i dalej gotować na lekkim ogniu. Pod koniec gotowania gulasz popieprzyć.
  • 4 Do gulaszu wmieszać mąkę ziemniaczaną rozcieńczoną wodą, śmietanę, posiekaną natkę pietruszki, posiekany czosnek oraz dodać odrobinę octu winnego. Podczas gdy gulasz się gotuje, odrębnie ugotować pokrojone ziemniaki, rozgnieść je i wmieszać do gulaszu.

Porada

Ocet winny można zastąpić białym winem.

Porcja

Jako dodatek podawać purée ziemniaczane.

Gęstości gulaszowi nadają rozgniecione ziemniaki i mąka ziemniaczana.

Podziel się ze znajomymi

Szanujemy twoją prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. Administratorem jest Podravka Polska Sp. z o.o. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania oraz możliwość zmian ustawień plików cookies znajdują się w Polityce prywatności.

Rodzaje plików cookies: Techniczne

Ustawienia Cookies