Menu Profil Szukaj

Przygotuj morszczuka sposobem catoccio - w folii lub woreczku do pieczenia a dzięki temu zachowasz pyszny smak i aromat potrawy.

Składniki

4 filety z białej ryby (morszczuk, okoń morski) - około 600 g
6 łyżek oliwy z oliwek
1-2 łyżki soku z cytryny
1-2 fioletowe cebule
skórka z cytryny
1 łyżka Vegety
Puree z groszku:
450 g mrożonego groszku
1 mała cebula
1 kostka bulionu drobiowego Vegeta
20 g masła

Wykorzystaliśmy

Vegeta Uniwersalna

Vegeta Uniwersalna

Przygotowanie Do tego przepisu wystarczy trochę wyobraźnii

Średnio skomplikowany 4 Osób25 min.

  • 1 Filety rybne przyprawić Vegetą i polać sokiem z cytryny. Przygotować papier do pieczenia lub folię do pieczenia. Papier lub folię posmarować oliwą, położyć filety, na filetach ułożyć krążki cebuli i cytryny. Polać z wierzchu oliwą z oliwek i zawinąć szczelnie folię. Ułożyć na blaszkę i włożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury 220 ° C, piec10 minut.
  • 2 Groszek ugotować w 250 ml wrzącej wody, dodać posiekaną cebulę i kostkę rosołową Vegeta. Gotować 10 minut. Odcedzić groszek, dodać masło i trochę wody, w której był gotowany (jeśli to konieczne). Groszek zmiksować przy użyciu blendera. Rybę podawać z puree z groszku.

Porada

Sposób zawijania potrawy w folię, papier lub używanie torebki foliowej to "cartoccio" - sposób obróbki termicznej, w której głównym celem jest wytworzenie pary, która powoduje, że potrawa jest soczysta, zachowuje intensywny aromat i smak. Danie ala Cartoccio powinno być rozwijane tuż przed podaniem, aby nie stracić zapachu i aromatu.

Podziel się ze znajomymi