Menu Szukaj

Smażone kawałki piersi z kurczaka podawane na łożu z orientalnie przyprawionej kapusty pekińskiej.

Składniki

4 piersi kurczaka bez skóry (około 600 g)
1 opakowanie Vegety do złocistego kurczaka
1 łyżeczka płatków chili
3 łyżki oleju
Sałatka:
600 g kapusty pekińskiej
80 g cebuli
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki oleju sezamowego
1 łyżeczka cukru
2 łyżki soku z cytryny
1 papryka chili
Garść świeżej kolendry
Sól
Mielony czarny pieprz

Przygotowanie Do tego przepisu wystarczy trochę wyobraźnii

Prosty 4 Osób50 min.

  • 1 Opłukać i osuszyć piersi kurczaka. Posypać Vegetą do złocistego kurczaka i jedną łyżeczką płatków chili, przyprawy wetrzeć w mięso i przykryć folią spożywczą.
  • 2 Piersi z kurczaka lekko rozbić tłuczkiem przez folię. Odstawić na około 30 minut. Pekińską kapustę dość drobno pokroić, cebulę pokroić w krążki, przesypać składniki do dużej miski.
  • 3 W innej, mniejszej misce wymieszać sos sojowy, olej sezamowy, cukier i sok z cytryny. Tak przygotowanym dressingiem polać kapustę i cebulę.
  • 4 Dodać jedną posiekaną papryczkę chili, garść posiekanej kolendry, trochę soli i zmielony czarny pieprz do smaku i dobrze wymieszać.
  • 5 Marynowane piersi kurczaka smażyć na oleju na średnim ogniu, aż się zarumienią.
  • 6 Gotowe piersi z kurczaka ułożyć na przyprawionej kapuście pekińskiej i podawać.

Porada

Piersi kurczaka kładź na średnio rozgrzany olej, nie na goracy a mięso nie bedzie przywierać do patelni.

Podziel się ze znajomymi