Menu Szukaj

Poznaj smaki Maroka w tym prostym daniu z ziemniakami podawanym z pysznym sosem majonezowo-śmietanowym z czosnkiem.

Składniki

800 g młodych ziemniaków, średniej wielkości
400 g marchwi
1 opakowanie Vegety do dań z ziemniaków
50 ml oliwy z oliwek
75 g nadziewanych oliwek
1 garść natki pietruszki
Sos:
300 g kwaśnej śmietany
80 g majonezu
½ łyżeczki granulowanego czosnku
2 łyżki posiekanej kolendry
Sól
Mielony czarny pieprz

Przygotowanie Do tego przepisu wystarczy trochę wyobraźnii

Średnio skomplikowany 6 Osób70 min.

  • 1 Ziemniaki dokładnie umyć i osuszyć, przekroić na pół. Obrać i umyć marchewki, pokroić na plasterki. Duże marchewki przekroić najpierw wzdłuż na pół a następnie na plasterki.
  • 2 Ziemniaki i marchew włożyć do brytfanny, posypać Vegetą do dań z ziemniaków, skropić oliwą z oliwek i dobrze wymieszać. Piec w rozgrzanym piekarniku do temperatury 200 ° C przez około 50 do 60 minut, aż nabiorą złocistego koloru.
  • 3 Przełożyć upieczone ziemniaki do miski, dodać odsączone oliwki i posiekaną natkę pietruszki.
  • 4 Przygotować sos łącząc śmietanę, majonez, granulowany czosnek i posiekaną kolendrę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Polać sosem ziemniaki i podawać.

Porada

Zawartość skrobi w ziemniakach jest sekretem na udane pieczone ziemniaki. Aby sprawdzić, czy nasze ziemniaki są bogate w skrobię, przekrój jednego ziemniaka na pół. Trochę lepkiej białej substancji na połówce ziemniaka wskazuje na wysoką zawartość skrobi ziemniaczanej, która sprawia, że idealnie nadają się do pieczenia.

Podziel się ze znajomymi