Menu Szukaj

Składniki


Ciasto
50 g świeżych drożdży lub 15 g suchych drożdży instant
1 łyżka cukru
500 g mąki
1 szklanka ciepłego mleka
1 jajko
2 łyżeczki soli
60 g masła

Cebula z makiem
2 duże cebule
3 łyżki maku
Vegeta
2 łyżki oleju

Wykorzystaliśmy

Vegeta Uniwersalna

Vegeta Uniwersalna

Przygotowanie Do tego przepisu wystarczy trochę wyobraźnii

Skomplikowany 6 Osób 3 min.

Cebula z makiem

  • 1 Cebulę najlepiej jest przygotować na dzień lub dwa dni przed pieczeniem cebularzy. Cebulę należy pokroić w grubą kostkę, obgotować przez 1 - 2 minuty we wrzątku i odcedzić.
  • 2 Gorącą wymieszać z makiem, Vegetą i olejem. Szybko przełożyć do słoika, szczelnie zamknąć, a po ostygnięciu wstawić do lodówki.

Ciasto

  • 1 Świeże drożdże wymieszać z cukrem, 2 łyżkami mąki i częścią ciepłego mleka. Pozostawić do wyrośnięcia.
  • 2 Drożdże instant wymieszać od razu z mąką. Rozpuścić masło z resztą mleka. Wyrośnięty rozczyn z ciepłym mlekiem i masłem dodać do mąki z solą.
  • 3 Jajko roztrzepać widelcem i dodać do pozostałych składników, zostawiając 1 łyżkę na posmarowanie brzegów cebularzy.
  • 4 Wyrobić ciasto (10 - 15 minut), tak aby odstawało od ręki, w razie potrzeby dodać trochę mąki. Pozostawić do wyrośnięcia (60 - 90 minut).
  • 5 Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i powygniatać przez ok. 2 minuty, podzielić na 14 części. Każdą część rozwałkować na placek, ułożyć na cienko wysmarowanej olejem blasze do pieczenia.
  • 6 Brzegi placków posmarować odłożonym jajkiem. Rozłożyć cebulę z makiem, doprawić Vegetą.
  • 7 Zostawić do wyrośnięcia (30 - 60 minut). Piec przez ok. 20 minut w 180 stopniach C na złoty kolor.