Menu Szukaj

Składniki

1 kg mięsa wieprzowego
20 dag bułki
10 dag cebuli
2 jajka do mięsa
3 jajka ugotowane na twardo
7 dag tłuszczu
Vegeta
pieprz
papryka
majeranek
bazylia
jałowiec

Wykorzystaliśmy

Vegeta Uniwersalna

Vegeta Uniwersalna

Przygotowanie Do tego przepisu wystarczy trochę wyobraźnii

Prosty 6 Osób 70 min.

  • 1 Do zmielonego mięsa dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, podsmażoną cebulkę i jajka. Przyprawić Vegetą, pieprzem, papryką i majerankiem. Wyrobić na jednolitą masę.
  • 2 Ugotowane wcześniej jajka obrać i przekroić na połówki.
  • 3 Stolnicę zwilżyć wodą lub rozłożyć pergamin. Wyłożyć masę, rozpłaszczyć, nadając jej kształt prostokąta. Pośrodku wzdłuż dłuższego boku ułożyć połówki ugotowanych jaj.
  • 4 Rękami zwilżonymi w wodzie zwijać brzegi i uformować wałek.
  • 5 Klops ułożyć na blasze posmarowanej tłuszczem. Na wierzchu posypać obficie majerankiem, bazylią, roztartym jałowcem i piec w gorącym piekarniku.
  • 6 Po upieczeniu klops ostudzić i pokroić w plastry.
  • 7 Podawać z surówką z kapusty kiszonej.