Menu Szukaj

Składniki

4 filety z kurczaka (ok. 600 g)
2 papryki czerwone (ok. 300 g)
2 cukinie (ok. 300 g)
2 ząbki czosnku
60 g czarnych oliwek
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka Vegety Śródziemnomorskiej
½ łyżeczki cukru
sól
pieprz
4 pomidory (500 g)
80 g serka mascarpone
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie Do tego przepisu wystarczy trochę wyobraźnii

Średnio skomplikowany 4 Osób50 min.

  • 1 Paprykę kroimy w paski, cukinię na pół, a następnie w paski.
  • 2 Warzywa układamy w naczyniu do pieczenia, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, oliwę z oliwek i mieszamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 210 °C przez 15 minut.
  • 3 Po tym czasie wyjmujemy warzywa i posypujemy Vegetą Śródziemnomorską, mieszamy z cukrem, solą i pieprzem.
  • 4 Na warzywach układamy oliwki oraz pomidory pokrojone w plastry i wkładamy wszystko ponownie do piekarnika na kolejne 20-25 minut.
  • 5 W tym czasie doprawiamy filety z kurczaka solą i pieprzem, a następnie grillujemy na patelni grillowej, aż uzyskają złoty kolor.
  • 6 Upieczone warzywa wyciągamy z piekarnika i dodajemy mascarpone. Wszystko mieszamy, aż serek się rozpuści i zrobi się sos.

Porada

Zamiast pomidorów można dodać pomidory krojone klasyczne Podravka. W przepisie doskonale sprawdzi się makaron kolanka lub muszelki 100% durum Podravka.

Porcja

Warzywa posypujemy natką pietruszki i podajemy z puree ziemniaczanym lub ugotowanym makaronem.

Podziel się ze znajomymi